onsdag 30 januari 2013

Säg du till mig (för fan)!

Jag har skrivit om det förut, men känner att jag måste ta upp det igen. Det här med det nya niandet.
I nästan alla affärer blir man numera (ofta väldigt krystat) titulerad Ni av affärsbiträden och kassapersonal, vilket stör mig något oerhört.
Ofta tänker jag efteråt att jag borde ha sagt "du för gärna säga du till mig"* i en vänlig men bestämd ton, men det blir sällan av. Dels för att det ofta går så fort ("Vill ni ha kvitto?"), dels för att jag förstår att detta dåraktiga påfund inte är ett påhitt av personen själv utan av hens överordnade. Det är i alla fall min gissning.

Det värsta är ändå telefonförsäljare som ringer och blandar förnamn, som är mycket intimt, med det avståndstagande/upphöjande ni till en osmakig röra.
"Hej, Ninni. Vad har Ni för hemförsäkring i dag?"

Nu undrar jag hur ni tänker och känner inför det här? Ni som jobbar i affär, får ni order av era chefer att använda ni? Vad tycker ni om det? Och hur reagerar kunderna?
Jag är uppriktigt nyfiken.

Själv funderar jag på att starta en motorganisation, trycka upp knappar att sätta på jackan med texten:
"Säg DU till mig!"

För det här niandet är inte artigt, det är inte kontinentalt och världsvant. Det är inget annat än ett jäkla oskick.

(* Eller så skulle jag kunna säga "Hon får gärna säga du till mig", om det är en kvinnlig expedit, för så sa man också förr i världen.)

7 kommentarer:

  1. Jag kan bara hålla med! Ett riktigt oskick. Jag brukar faktiskt säga till i de flesta fall, på ett vänligt sätt. När Filter ringde och ville sälja på mig tre nummer till ett förmånligt pris sa jag, lite raljerande men vänligt, "om du lovar att sluta nia mig så tackar jag ja till erbjudandet". Säljaren skrattade och sa sedan "du". Ofta handlar det om unga personer, max 25 år, som niar. Jag tror att de tycker att det är artigt, men jag avskyr det verkligen!

    /Åsa

    SvaraRadera
  2. Instämmer! Jag säger ofta till. Suck.
    Gammeltanten

    SvaraRadera
  3. Tror inte (av egen erfarenhet) att de som Ni:ar nödvändigtvis har blivit tillsagda att göra så. Tror snarare att det är ett spontant sätt att visa respekt. Yngre människor (80- och 90-talister) känner naturligtvis inte till Ni/DU-debatten.

    SvaraRadera
  4. Jag är född under början av 90-talet och jag säger Ni till mina kunder ibland för att jag fått för mig att det är så man gör. Jag har personligen aldrig uppfattat det som oartigt, varför är det så störande undrar jag? Tvärtom verkar det som att många kunder uppskattar när man talar artigt till dem, kallar dem för Ni och så. Det kan bli ett himla liv vill jag lova om man råkar säga något lite tokigt ibland, speciellt om man sitter i kassan på ICA vid 17 snåret en vardag!

    SvaraRadera
  5. Ni syftar väl också till flera personer ? får lust att säga - Ni..det är ju bara jag här !...Niandet gör mig förbannad...ganska nedlåtande tycker jag...inte artigt alls...
    både artigare och trevligare att prata normalt och inte göra sig till :)
    Tina

    SvaraRadera
  6. @Anonym 90-talist oven:

    Googla Du-reformen!

    Från wikipedia, om tiden innan du-reformen på 60-talet:

    "Tidigare ansågs det oartigt att tilltala en överordnad, speciellt någon som man inte kände, med annat än titel. En underordnad tilltalades med ni eller han/hon alternativt personens namn."

    Alltså, det artiga var att kalla kunden "frun", "fröken", "doktorn" eller liknande titel. Att kalla kunden "ni" var totalt fel!

    Alla som är födda på 50-talet eller tidigare kommer mycket väl ihåg detta, och många av oss som är över 30 har hört om detta från vara föräldrar. Vi upplever det som oartigt och okunnigt att kalla kunderna "ni".

    Sedan ska jag tillägga att många av oss är så pass finkänsliga att vi inte gör några sura miner när ni ungdomar gör fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var något nytt för mig! Jag tror att många som niar tyvärr inte har en aning om att det uppfattas som oartigt av äldre generationer. Det verkar ändå som att niandet har gjort come back i butik- och restaurangbranschen, hursom, jag tänker nog säga Du i fortsättningen, man vill ju inte vara oartig.. /90-talisten

      Radera