onsdag 12 september 2012

Det är då det händer

Man kan ju ha många synpunker på det här med att få ur sig ett visst antal bokmanustecken varje dag.

"Blir det verkligen bra text på det sättet?" är en fråga man mycket väl kan ställa sig. "Blir det ens användbart?" är en annan.

På A svarar jag: Det varierar, givetvis.
Och på B svarar jag: Oftast, konstigt nog. I någon form.

Så här funkar det för mig.
Att skriva lite varje dag gör dels att jag får kontinuitet, att jag har berättelsen i mig hela tiden. Dels känns det bra rent psykologiskt att se att word-dokumentet växer. Jag gör något. Jag arbetar.
Eller som Karl Bertil Jonsson säger:
"Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar."
 
Men det märkligaste är att det oftast är i slutspurten, när jag nästan, nästan uppnått mitt dagsmål, som jag får till det.
När jag släpper loss och öser på och tänker att det var väl själva fan om jag inte skulle få ihop tusen tecken till innan "Bonde söker fru" börjar händer det oväntade.
Just då är det ganska härligt att leva.

Berätta gärna hur er kreativitet fungerar.

6 kommentarer:

 1. Jag får utlopp för min kreativitet när jag gör dekorationer till tårtorna jag gör eller när jag målar ett motiv på en tårta för den delen.

  Jag arbetar allra bäst under press, de figurer jag modellerat i allra sista stund, som jag startat med samma dag tårtan ska hämtas, kanske bara två timmar innan den ska hämtas tom. är oftast de som blir bäst.

  Försökte göra en häst dagen innan en gång men den såg inte riktigt klok ut när jag sedan gjorde den dagen efter så blev den helt perfekt.

  Försöker verkligen bli bättre på att göra saker i god tid men på nåt konstigt sätt fungerar det inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så märkligt hjärnan funkar ändå, eller hur? Ändå kan man inte låta bli att tänka, hur bra skulle det inte bli om jag började tidigare.

   Radera
 2. I ditt fall vet vi ju att det stämmer - att det blir bra! Förutsatt att det är det du skriver under press du de facto använder. ;-)
  Jag har inte skrivit lika länge som du men jag har också märkt att det är under press jag skriver som bäst. När tiden för deadline närmar sig (när texten ska in på kursen eller skickas in till coachen). Om jag inte har dessa delmål vet jag inte hur jag skulle disponera min tid...

  Vad har du för mål med antal tecken per dag (inklusive blanksteg)? 10000 är ju ett sådant där klassiskt som jag tycker mig höra från flera håll. Är det rimligt? Eller är det olika under olika delar i processen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förut hade jag 10 000 tecken per dag men det kunde ibland kännas lite för mycket. Nu kör jag på 5 000 tecken de dagar jag har barnen, men försöker klämma ur mig lite mer när jag inte har dom.

   Radera
 3. Blir det ett tack till "Bonde söker.." i nästa bok alltså? Jag blev fö glad (och kanske kreativ) av att tänka att jag gjorde något annat nu när jag såg löpsedeln "Kamelbondens tårar".

  SvaraRadera
 4. Har precis läst ut min andra bok på flera år (vilket tog ett par kvällar), pojken som slutade gråta. Den första? Flickan med snö i håret! Jag är född å uppvuxen i Hagfors med polismamma och polispappa och jag bara går och hoppas på att det kommer minst en bok till? Tusen tusen tack för att du väckte min läslust igen! <3

  SvaraRadera