lördag 6 oktober 2012

Skriv på!


2005, två år innan jag började skriva på "Flickan med snö i håret", köpte jag "Skriv på!" av Elizabeth George. Inte för att jag är speciellt förtjust i hennes böcker, men jag blev nyfiken på vilka knep hon hade att lära ut, fastlåst i min evinnerliga skrivkramp som jag var.

För några veckor sedan plockade jag fram boken igen och det var nästan löjligt att inse hur mycket hjälp jag haft av hennes metoder. Och hur hennes sätt att se på skrivprocessen och intrigbyggandet omedelbart gav mig ny inspiration.

Framför allt är det ett par saker som hon lärde mig:
1. Lär känna dina personer innan du börjar skriva. Grundligt. Du ska veta hur de reagerar i olika situationer, vilka hemligheter de har, vad de skäms över, vad de röstar på, barndomstrauman, fobier... Även om du bara använder en bråkdel av allt du vet om dem i ditt manus bli de levande individer och lätta att arbeta med.
2. Konflikter. Det måste, måste, måste finnas konflikter i varje scen. Inre och yttre. Lycka och harmoni är extremt överskattat - i alla fall i böcker.    
3. För att vi ska få sympati för karaktärerna måste alla, även de goda/hjältarna, ha minst en svaghet. Ingen gillar genomperfekta människor.

Tips på andra bra skrivhandböcker är alltid välkomna.2 kommentarer:

 1. Stephen Kings Att skriva verkar folk gilla massor.

  SvaraRadera
 2. Yes! Just i dag plockade jag fram denna bok, efter att ha avslutat Stephen Kings Att Skriva. Då måste jag vara på rätt väg känner jag. För det finns liksom där långt inne, jag förbereder mig. Getting there. Slowly.

  Gillar "Flickan..." jättemycket. Har "Pojken..." kvar. :)

  Hälsningar
  /Maria med roman på gång.
  Any year now. :)

  SvaraRadera